A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Новоград-Волинське вище
професійне училище"

Муляр

Дата: 16.03.2023 14:25
Кількість переглядів: 22

Загальна характеристика професії «МУЛЯР»

Муляр — будівельний робітник, який виконує роботи з мурування або ремонту конструкцій зі штучних і природних будівельних матеріалів. Мулярами зводяться цегляні житлові будинки, промислові комплекси, гідротехнічні споруди і мости.

Оволодіння професією муляра може здатися заняттям порівняно легким. Разом з тим стати вправним каменярем досить складно: ця професія вимагає напруження на тільки фізичних, але й духовних сил. Неабияке значення тут має відповідний рівень знань певних шкільних дисциплін, перш за все, математики, фізики, хімії, креслення та фізичної підготовки.

Ґрунтовні знання з математики дозволяють вести розрахунки щодо потреби у будівельних матеріалах і розчині, обраховувати виконання норм виробітку та розмір ділянки. Знання фізики сприяють визначенню гранично допустимих норм навантаження на примостки та риштування, відповідності опорних стовпчиків вазі залізобетонних перемичок, фізичних якостей цегли та розчину. Знання хімії стають у нагоді при доборі складу розчинів або доданні пластифікаторів і протиморозних домішок, визначенні відповідних якостей цегли та природного каменю. Вміння „читати” креслення допомагають муляру уявляти та розуміти задуми архітекторів і проектувальників. Фізична підготовка дає можливість майбутньому муляру набути необхідної витривалості щодо значних фізичних навантажень на ноги і руки під час роботи.

Перспективи: Професія муляра цінується й шанується в усіх країнах світу, бо її представники створюють найнеобхідніше для людини – нові сучасні житлові та інші будівлі різного призначення. Будівельників різних професій, зокрема мулярів, потрібно дедалі більше.

Навчальні матеріали ТУТ 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора