A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Новоград-Волинське вище
професійне училище"

Звіт директора, Миколи Паламарчука, про роботу в 2019-2020 навчальному році та І семестр 2020-2021 навчального року

Дата: 12.12.2020 14:45
Кількість переглядів: 54

Діяльність директора і колективу ДНЗ «Новоград – Волинське вище професійне училище» була направлена на виконання завдань головних законодавчих актів у галузі освіти: Законів України «Про освіту», «Про професійно-технічну освіту», «Про загальну середню освіту», Положення про організацію навчально- виробничого процесу у професійно-технічних навчальних закладах та інших законодавчих та нормативних документів Верховної Ради України, Указів Президента України, Постанов Кабінету Міністрів України, наказів Міністерства освіти і науки, Статуту навчального закладу, Положення про методичну роботу в ПТНЗ, документів і розпоряджень регіональних органів влади.

У 2019-2020 н.р. педагогічний колектив училища працював над створенням сприятливих умов становлення особистості кожного здобувача освіти як громадянина України. Головним завданням училища була турбота про постійне підвищення якості навчально-виховного процесу, розвиток творчого потенціалу кожного викладача і колективу в цілому, активне впровадження інноваційних технологій.

Єдина методична проблема «Підвищення якості професійної та загальноосвітньої підготовки шляхом інтенсифікації занять, застосування ІКТ, розвиваючих, проективних, інформаційно-комунікативних технологій» знайшла своє відображення в індивідуальних планах самоосвіти педагогів та планах роботи методичних комісій.

У 2019-2020 навчальному році училищі було укомплектовано 15 груп.

Проліцензовано 5 професій, продовжена ліцензія з 2-х комплексних професій.

За навчальний рік випущено  159 здобувачів професійної освіти, з них: отримали дипломи – 132 випусники, в тому числі 14 – диплом з відзнакою; отримали свідоцтва кваліфікованого робітника – 8 здобувачів, які були достроково випущені; відраховано протягом навчального року з різних причин або  переведено в інші навчальні заклади – 20 здобувачів освіти.

Результати захисту дипломних робіт наведено у таблиці

№ групи

Кількість здобувачів освіти

Рівень навчальних досягнень, (кількість/ %)

Розряди нижче встановлених, 

(кількість/ )%

Дипломи з відзнакою,

(кількість/ %)

Випущено достроково протягом року, осіб, (кількість/%)

середній

достатній

високий

1

27

11/41

14/56

 

5/19

 

2/7

3

24

 

8/33

16/67

 

 

 

4

21

5/24

8/38

8/38

 

 

 

5

25

¼

15/60

9/36

 

8/32

 

6

25

7/28

11/44

6/24

 

 

¼

 

15

 

5/33

5/53

 

6/40

2/13

 

137

24/18

61/45

47/34

5/4

14/10

5/4

 

Учні ІІІ курсу склали державну підсумкову атестацію з такими результатами:

Навчальний предмет

Загальна кількість здобувачів освіти

Рівень навчальних досягнень, (кількість /%)

низький

середній

достатній

Українська мова і література

35

13/37

18/51

4/12

Математика

18

11/61

7/39

 

Історія України

34

 

24/71

10/29

Біологія

8

1/12,5

6/75

1/12,5

Географія

7

1/14

6/86

 

Англійська мова

2

1/50

1/50

 

Фізика  

1

 

1/100

 

 

  Проведено значну роботу по укріпленню матеріально-технічної бази існуючих приміщень: здійснено косметичний ремонт всіх кабінетів та майстерень;. Виконано загальні ремонтно-господарські роботи: ремонт виробничих майстерень, оштукатурення та нанесення декоративної штукатурки «короїд» фасаду другого корпусу.; облаштування керамічною плиткою підлоги секції №24 гуртожитка училища (секція, кухня, санвузол); завершено капітальний ремонт туалету в медпункті.

Здійснено заходи щодо впровадження в освітній процес інформаційнокомунікаційних технологій: придбано інтерактивну дошку в кабінет біології та хімії №11.

Освітня  діяльність училища здійснював інженерно-педагогічний колектив, який складається з 36 педагогів, 8 з яких встановлено вищу кваліфікаційну категорію, 4 особи – спеціалісти І категорії, 2 особи – спеціалісти ІІ категорії, 6 осіб – спеціалісти. 6 викладачів мають педагогічні звання. 8 майстрам виробничого навчання встановлено педагогічне звання «Майстер в/н першої категорії», 2 майстрам  - «Майстер в/н другої категорії».

Навчальні плани та програми із професійно - теоретичної та загальноосвітньої підготовки виконані вчасно та в повному обсязі.

На виконання плану заходів училища по роботі з обдарованою молоддю на 2019-2020 н.р. педколективом проведена робота, націлена на пошук, підтримку і розвиток творчого потенціалу молоді – учнів училища.

Результативністю роботи є призові місця учнів:

  • ІІ етапу Х Міжнародного мовно-літературного конкурсу імені Тараса Шевченка учнівської творчості у номінації «Література» – І місце (Швець А., викладач Литвинець Н.М.).
  • Обласний заочний конкурс творчості дітей та учнівської молоді «За нашу свободу» серед учнів закладів П(ПТ) освіти – І місце (Антонюк В. «Моєму захиснику»,  викладач Литвинець Н.М.).
  • Обласний етап всеукраїнського конкурсу перукарського мистецтва «Снігова королева» - І місце (Назола О., майстер в/н Сініченко А.В.).
  • Всеукраїнський конкурс есе імені Сергія Кермського до Дня Гідності та Свободи – І місце (Клочко Б., викладач Литвинець Н.М.).
  • ІІІ обласний конкурс «Податківець ІІІ тисячоліття» у номінації «Віршовані твори та твори в прозі про податки і працівників податковії служби (Поліський національний університет, м.Житомир) – І місце (Домчук Л., викладач Вовк І.О.).
  • Обласний конкурс «Знай і люби свій край», в  номінації «Народна лялька»– І місце (Галаган О., майстер в/н Голеня С.М.).

Обласний конкурс робіт юних фото та відео аматорів «Моя Україно!» серед учнів закладів професійної (професійно-технічної) освіти, в рамках Всеукраїнського. у номінації «Репортажне фото»: І місце: Рашин О.–  за фотографію «Я від вовка втік, і від вас, мисливці, утечу!»; - у номінації  «Архітектура»: І місце  - Дзюмик В., за фотографію «Святині України»;  у номінації  «Флора та фауна»: ІІ місце - Шевчука Ю., за фотографію «Зустріч однокласників»; ІІІ місце: Романюк Н.,  за фотографію «Багатодітна сімейка»; - у номінації  «Жанрові фотографії»: ІІ місце: Висогурського  І., за фотографію «Це край, де я родився і живу»; ІІІ - Дзюмака В., за фотографію «Хто шукає вірного друга?»; - у номінації  «Відеоконкурс»: І місце учнів груп № 3,16,18, за соціальний ролик  «Світ без насильства – сучасний погляд молоді»; ІІ місце: Корельчук О., Чух Д., Барашовець С., Шишківський В, Гордійчук О, за екоролик «Красивий, щедрий, рідний край»

Адміністрація, педколектив  велику увагу приділяла правовому вихованню учнів, профілактиці правопорушень  та злочинності. Станом на 01.07.20р. на обліку в кримінальній поліції учнів не було.

Педколектив плідно співпрацює в цих питаннях з державними органами влади та громадськими  організаціями. 

Особливої актуальності сьогодні набувають питання протидії булінгу, кібербулінгу, торгівлі людьми, насильства в сім»ї. На обласній секції голів МК класних керівників і вихователів,  було  представлено  проект "Світ без насильства - творимо разом безпечне освітнє середовище"

Заступник директора з НВР Отверченко Л.П. виступила на  засіданні методичної комісії класних керівників та перед батьками на батьківських зборах 1,2,3 курсу, в навчальних групах з лекцією на тему: «Булінг – виявлення та протидія». Для учнів, які проживають в гуртожитку щопонеділка, в день хорошого кіно, організовувався перегляд відео про виявлення та протидію  випадків кібербулінгу (наслідки та алгоритм дій).  Працював відеолеторій за участю старшого інспектора ювенальної превенції міського відділу поліції Швайківського Р.А. з питань протидії булінгу в учнівському середовищі, насильству в сім»ї. 

Соціальним педагогом проведено семінар для викладачів та виховні години в навчальних групах на теми: «Як запобігти боулінгу» та «Булінг - адміністративна відповідальність батьків та неповнолітніх».  

Практичним психологом організовано проведення   для груп І та ІІ курсу лекцій з елементами тренінгу «Мистецтво Миру» (про булінг і конфлікт ).

В училищі  створенні  належні умови для розвитку інтересів, здібностей і самореалізації кожної особистості. Продовжували працювати 6 гуртків, 2 клуби та 4 спортивні секції, які відвідували близько50% учнів.

Проводилась планомірна комплексна робота щодо забезпечення умов для збереження здоров’я учнів, виховання в них свідомого ставлення до власного здоров'я.  

 Працював відеолекторій «За здоровий спосіб життя». Ведеться активна робота по боротьбі з такими негативними явищами, як вживання алкогольних напоїв, наркотичних засобів, тютюнопаління.

Було проведено зустріч учнів з відомими спортсменами міста.

Всі заходи національно - патріотичного виховання спрямовувались  на розвиток в учнів здатності до критичного мислення і аналізу існуючих ситуацій та подій на Сході України, формування глибокої поваги до символів держави: Герба, Прапора, Гімну України, іншої загальнодержавної символіки.

Щосереди в навчальних  групах проводились  громадянське інформування та виховні заходи: уроки-пам’яті, зустрічі з учасниками Другої світової  війни,  випускниками училища – учасниками ООС,  тематичні свята до Дня Пам’яті та примирення, Дня Гідності та свободи.

Зокрема,  проведені  виховні заходи на тему: Ми єдиний народ, ми єдина країна.» (до Дня Соборності України),  «Вічна пам»ять Героям » (до 6-ої річниці Дня Гідності та свободи 21 листопада.) (події 2013р.),  «Ми твої, Україно сини» до Дня Збройних Сил України»,  «Безсмертя – звитязі людській» (До Дня Пам’яті та примирення 8 травня та Дня Перемоги (09.05),  « Одна вона у нас така-уся співуча та дзвінка», « Милосердя і доброта- людства два крила», «Рука, що гойдає колиску, править світом»»  Людину виховати-не різьбу покласти» та інші.

Впродовж року ми плідно співпрацювали з військовослужбовцями знаменитої  30- ої окремої механізованої бригади імені князя Острозького. Учні  відвідували військові частини  з нагоди державних та військових професійних свят, днів складання військової присяги; зустрічались з особовим складом військових частин.

Значна увага приділялась екологічному вихованню учнів.  Традиційно учні взяли  участь у міській акції « Чисті береги», прибирали  територію на березі річки Случ, околиці міста. 

 За 2020 - й рік в закладі проведено значні об’єми робіт, направлені на модернізацію навчально-методичної бази, впровадження інноваційних форм роботи педколективу.

         В січні-лютому нами було виграно конкурс на створення навчально-практичного центру з професії «Верстатник деревообробних верстатів». Вартість проекту 2 млн. грн. Однією з умов було забезпечення закладом підготовчих та  ремонтно-оздоблювальних робіт на суму 250 тис. із позабюджетних надходжень. Однак, нам довелось проробити значно більшу кількість робіт і профінансувати з власних надходжень кошти в розмірі 628175 (шістсот двадцять вісім тисяч сто сімдесят п’ять) гривень.  

         Новостворений центр об’єднав майстерні ручної та 2 - механічної обробки деревини і 2 класи для проведення вступних інструктажів (загальна площа центру майже 500 м2).

         У світлих, відремонтованих власними силами за сучасними технологіями майстернях, встановлено 20 імпортних деревообробних верстатів з якісно новими характеристиками. На цьому обладнанні набуватимуть практичних знань і навичок майбутні столяри – верстатники та підвищуватимуть кваліфікацію робітники підприємств міста (у 2020 р. на нашій базі пройшли перепідготовку 78 чоловік) в т. числі – з меблевої фабрики  «Мірт», «Факро». 

        Крім того, нам вдалося провести косметичний ремонт всіх приміщень училища, декоративне опорядження приміщень навчальних корпусів, площею 446 кв. м.

       На це затрачено більше 70 тис. грн.  зароблених учнями коштів.

       На забезпечення протипожежних заходів (установлення  пожежної сигналізації, блискавко захисту гуртожитку, просочення дерев’яних конструкцій дахів навчальних приміщень та ін.) витрачено майже 500 тис. гривень (в т. числі 72 тис. із спеціального фонду).

Микола Паламарчук


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора