A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Новоград-Волинське вище
професійне училище"

Лицювальник-плиточник

Дата: 16.03.2023 14:54
Кількість переглядів: 24

Останні роки плитка зберігає лідерство серед облицювальних матеріалів у будівництві. Популярність такого формату оформлення інтер’єру незмінно росте. Секрет її успіху – широкий комплекс переваг: різноманіття видів, доступність укладки і простота догляду.

Лицювальник-плиточник оздоблює стіни та підлогу будівель природними й синтетичними кахлями, мозаїкою. Професія лицювальник-плиточник на сьогодні стала найпопулярнішою серед усіх будівельних професій.

Професія лицювальника-плиточника відноситься до комплексу професій оздоблювальних робіт, що виконуються з метою підвищення довговічності будинків, архітектурних та інженерних споруд, надання їм естетичного вигляду. У процесі роботи лицювальник-плиточник застосовує різні механізми та інструменти: мозаїчно-шліфувальні машини, розчиномішалки, трамбівки, катки, скребки, кельми, шпателі, рівні тощо. Виконує роботи середньої складності під час облицьовування керамічними, скляними, азбестовими та іншими плитками.

Лицювальник-плиточник повинен знати: види та основні властивості матеріалів, які застосовуються; склад розчинів, мастик, способи та технології їх приготування та застосування; способи розбивки, провішування, промаячування горизонтальної, вертикальної і криволінійної поверхонь; норми і правила проведення та приймання оздоблювальних робіт.

Повинен уміти: вести штукатурні роботи; робити покриття та лицювання стін прямими і фасонними плитками; визначити види та причини браку і усувати його; робити ремонт та заміну плиток; виконувати оздоблювальні роботи згідно з запланованим малюнком.

Ринок праці. Лицювальник-плиточник може працювати у комерційних та приватних структурах, де заробітна плата визначається контрактом і становить комерційну таємницю.

Взагалі професія лицювальника-плиточника добре оплачується і набуває престижності. Будівельні організації України, домобудівні комбінати, ремонтні та експлуатаційні управління міст і сіл відчувають постійну потребу в фахівцях цієї професії.

Споріднені професії: лицювальник-мозаїчник, паркетник, штукатур-маляр, плиточник-фасадник, каменяр.

Навчальні матеріали ТУТ.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора