A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Державний навчальний заклад
"Новоград-Волинське вище
професійне училище"

Столяр будівельний

Дата: 17.10.2022 15:38
Кількість переглядів: 42

Столяр у своїй роботі працює не тільки з деревом, але і з матеріалами, що заміняють дерево, різними способами кріплення і монтажу виробу, металевими шурупами, скобами, цвяхами, клеями, матеріалами, необхідними для облицювання, обтягування, обробки дерев'яних виробів (плівками, лаками, фарбами, тканинами). Виготовляє елементи вікон та дверей, заготовляє дошки на підлогу, втановлює вікна, двері у будівлях із цегли, бетону, деревини.

СТОЛЯР БУДІВЕЛЬНИЙ ПОВИНЕН ЗНАТИ: будову, основні породи та дефекти деревини; призначення, види і правила поводження з електроінструментом, прийоми роботи на них; способи і прийоми обробки деревини на деревообробних верстатах, електрифікованим і ручним інструментом; конструкції і технологію виготовлення механізованим способом столярних виробів тощо.

УМОВИ ПРАЦІ: столяра можуть бути різноманітні в залежності від виду виконуваних робіт. Якщо столяр бере участь у виготовленні виробу, то, як правило, він працює в приміщенні - у майстерні чи в цеху.

ОБЛАСТІ ЗАСТОСУВАННЯ: Столяри працюють на фабриках по виробництву меблів, вікон, дверей, будь-яких виробів з дерева, а також у відділах і на підприємствах, що здійснюють монтаж і ремонт дерев'яних виробів. Мінусом професії є високий рівень шуму в приміщеннях, дерев'яна стружка і пил, сильні запахи обробних розчинів (лаки, віск, фарби, клеї й ін.), а також можливість одержання травми.

ПРОФЕСІЙНА СПРЯМОВАНІСТЬ: по типу «людина – художній образ», «людина-техніка».

ДОМІНУЮЧІ ІНТЕРЕСИ: деревообробка; супутні - техніка, математика, фізика, хімія.

НЕОБХІДНІ ЯКОСТІ: добре розвите просторове мислення, мати гарний зір, розвитий окомір, гарне розрізнення кольорів, чутливість дотиків для визначення гладкості деталей.

ПЕРЕШКОДЖАЮТЬ УСПІШНІЙ ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ: захворювання опорно-рухового і вестибулярного апарату, порушення слуху, захворювання дихальної системи, шкіри, зору.

СХОЖІ ПРОФЕСІЇ: паркетник, тесля, реставратор виробів із дерева, складальник плетених меблів.

НА РИНКУ ПРАЦІ: попит на професію високий.

ОПЛАТА ПРАЦІ: середня, висока. шній професійній діяльності: Робота не рекомендується людям із серцево-судинними захворюваннями, хворобами опорно-рухового апарату (радикуліт, артрит тощо), вираженими дефектами органів зору та слуху, нервово-психічними розладами.

СХОЖІ ПРОФЕСІЇ: автомеханік, водій.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора